Де обміняти порвані гроші? Старість купюр

2018-11-06
Навігація сторінкою:
Де обміняти порвані гроші? Старість купюр | vse-credity.com.ua ©

Де обміняти порвані гроші? Якщо купюра зносилася, а номінал великий? Щодня ми стикаємося з проблемними грошима. Особливо страждають дрібні номінали: гривня, дві, п'ять. За їх долю особливо не переживають - просто заклеюють “рану” липкою стрічкою. Такі постійно передають як здачу в автобусі, на ринку. А якщо порвалися 500-гривневі купюри? Не поспішайте панікувати: вони не втратили колишньої цінності і їх можна замінити. Поки банкноти цілі на 55%, проблем зі встановленням автентичності не виникне. Термінали повинні приймати гроші в такому стані

Чи приймуть гроші на обмін?

Кредит ПлюсPayPong (ПейПонг)Экспресс финанс (expressfinance.com.ua)Форвард банкФинанс юаUniversal Bank

У кожній країні свій регламент про грошовий оборот. В Україні, будь-який супермаркет і банк, повинні приймати банкноти навіть у старому стані. Ось список, за яким кваліфікують гроші:

  • Не платіжні купюри - ними не можна розплачуватися з людьми.
  • Платіжні купюри - можна оплачувати платежі. У свою чергу, поділяються на: придатні (готові до використання) і старі (можуть використовуватися до того періоду, поки не опиняться в банку. Потім, співробітники вилучають їх з обороту грошових коштів).

Ознаки ветхості

Де обміняти порвані гроші? Як зрозуміти, що це необхідно? Очевидно, що замінити можна або розплатившись за покупку в супермаркеті, або віднести в Національний банк. В цій організації змінюють швидко і безкоштовно, відразу ж утилізуючи старі. Список, що характеризує старість:

  • Наявність яскраво виражених брудних плям жиру. Зміна кольору грошових знаків, жовтуватий відтінок. Зниження чіткості більш ніж на 10%;
  • Рвані місця, дбайливо заклеєні скотчем. Розрив всередину, більше четвертої частини банкноти;
  • 0,4 і більше мм отвору;
  • Відірвані або стерті Краї, що зменшують гривню на 3 мм;
  • Відірвані кути;
  • Велика потертість, складно визначити номінал;
  • Сторонні підписи і штампи.

Щоб грошовий знак прийняли, його ціла площа повинна бути трохи більше половини (55%). В іншому випадку, він не підлягає обміну. Така послуга на території України повністю безкоштовна. Заміну видають відразу ж. Якщо касир не хоче міняти гроші, посилаючись на низький знос, настоюйте: він зобов'язаний це зробити, за законом від НБУ № 502, який регулює цю процедуру.

Коли обмін не можливий

Де обміняти порвані гроші? Тепер, це стало ясно, але не зрозуміло одне: в яких випадках звертатися до державного банку не має сенсу? У випадках, якщо купюри зіпсували навмисно. Наприклад:

  • Написали лайливі слова і образливі вирази.
  • Спеціально розфарбували ручкою, олівцем, губною помадою (у кого на що вистачить фантазії).
  • Гроші, які світяться при підсвічуванні ультрафіолетом (ймовірно, ними користувалися правоохоронні системи).
  • Порізані ножицями.

Іноземна валюта

На Жаль, але, якщо постраждав грошовий знак іншої держави, на безкоштовний обмін розраховувати не варто. Розплачуватися такими не можна, а процедура повернення старої, і отримання нової, називається інкасо. За неї потрібно платити близько 20% від загальної суми.

Комісія знімається за утилізацію. Банк бере на себе відповідальність передати зіпсовані гроші в країну походження. Тому, процедуру інкасо можна провести не скрізь. Крім того, на руки гроші практично ніде не видають відразу. Доводиться чекати не один місяць, поки банкноту обміняють, а іншу направлять натомість.

Підводячи підсумок, рекомендуємо не брати з чиїхось рук відверто пошкоджені купюри. Здати гривню - можливо, навіть якщо вона пристойно зіпсована. З доларом або євро доведеться неабияк повозиться-така валюта всього лише гість в нашій країні.

За матеріалами: vse-credity.com.ua

Схожі статті

Всі статті

хвилин тому отримав кредит на сумму грн. у Манивео (Moneyveo)

Читати огляди кредитних компанiй